Даниел Хагари, говорител на израелската армия,  обяви, че военната структура на ислямисткото

...
Даниел Хагари, говорител на израелската армия,  обяви, че военната структура на ислямисткото
Коментари Харесай

Военната структура на “Хамас“ в северната част на Газа е разрушена, съобщи Израел

Даниел Хагари, говорител на израелската войска,  разгласи, че военната структура на ислямисткото придвижване „ Хамас “ в северната част на линията Газа е разрушена, предава ДПА.
Прочетете още
Хагари споделя, че от „ Хамас “ са имали две бригади с 12 полка в Северна Газа преди началото на войната преди три месеца. „ Там имаше общо към 14 хиляди терористи “, съобщи представителят и добави, че от началото на бойните дейности са били убити редица командири на „ Хамас “, унищожени са били оръжия и хранилища с муниции, а израелските бойци са разкрили и разрушили подземни тунели.

Само в бежанския лагер „ Джабалия “ израелската войска е разкрила осем километра тунели с 40 входа.

Хагари изясни, че „ Хамас “ към този момент не действа в зоната по проведен метод. „ В „ Джабалия “ към момента има терористи, само че в този момент те работят без рамка и без командири “, показва той. Според него обаче към момента се чакат спорадични ракетни набези против Израел от региона.

В момента израелската войска се стреми да унищожи структурите на „ Хамас “ в централната и южната част на линията Газа. Според Хагари процесът изисква време и бойните дейности ще продължат през цялата година.

Досега съгласно Израел са били убити към 8 хиляди терористи след невижданото терористично нахлуване на „ Хамас “ и други групировки на 7 октомври. 

Активизиране на дипломацията поради спора

Висши интернационалните дипломати в това време разискаха тактики за попречване разпространяването на войната в линията Газа отвън Израел и палестинските територии, оповестява Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че през днешния ден, 7 януари 2024 година, се навършват тъкмо три месеца след началото на спора и палестинските и израелските управляващи оповестиха хиляди военни и цивилни жертви.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън и първият посланик на Европейския съюз Жозеп Борел реализираха обособени пътувания в района, с цел да се опитат да потушат разпространяването на тримесечната война в Ливан, окупирания от Израел Западен бряг и морските пътища в Червено море.

Израел и основаната в Ливан организация „ Хизбула “ постоянно си разменят огън през ливанската граница, Западният бряг кипи от яд, а подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен са решени да продължат офанзивите против кораби в Червено море, до момента в който Израел не спре да бомбардира палестинците в Газа.

Блинкън посети Аман, Йордания, след спирки в Турция и Гърция. Борел посети Ливан в интервала 5-7 януари. И двамата споделиха пред кореспонденти, че целта им е потушаването на разпространяването на борбите.

В Истанбул Блинкън организира диалози с турския външен министър Хакан Фидан и президента Тайип Ердоган, гневен критик на военните дейности на Израел в Газа. Турция, която за разлика от множеството си съдружници в НАТО не класифицира „ Хамас “ като терористична организация, предложи да посредничи.

Американският държавен секретар разяснява, че ще прекара идващите няколко дни в разискване със съдружници и сътрудници по какъв начин могат да употребяват въздействието си, с цел да защитят цивилните и да усилят оптимално филантропичната помощ.

Борел изрази паника в Бейрут по отношение на размяната на огън сред Израел и силите на „ Хизбула “ в Ливан и риска Ливан да бъде замесен в спора в Газа. „ Дипломатическите канали би трябвало да останат отворени. Войната не е единственият вид – това е най-лошият вид “, разяснява той.

Протести против Нетаняху

Хиляди стачкуващи още веднъж се събраха по улиците на Израел в събота на митинг против десния министър председател Бенямин Нетаняху и го приканиха да подаде оставка поради метода, по който ръководи войната в линията Газа, заяви ДПА.

" Няма да се откажем " и " Правителство на злото " бяха някои от лозунгите, които издигнаха протестиращите в Тел Авив и Хайфа по време на демонстрациите в центровете на градовете, оповестява Българска телеграфна агенция.

Миналата година Израел беше обзет от вълна на всеобщи митинги поради противоречивите проекти на държавното управление на Нетаняху за промени в правосъдната система, които съгласно критиците им биха отслабили независимостта на правораздаването.

Демонстрациите в огромна степен замряха след нападението на 7 октомври от палестинската екстремистка организация " Хамас ". Сега митингите показват разнообразни форми на неодобрение от Нетаняху, най-значителна от които се обрисува войната в линията Газа. Мнозина също така упорстват за бързо връщане към договарянията за освобождение на още заложници.

Израелската военна интервенция за заличаване на " Хамас " навлиза в четвъртия си месец. Към протестиращите се причисляват и родственици на някои от жертвите от 7 октомври, както и хора, евакуирани от домовете си покрай границите с Газа и Ливан поради бойните дейности.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР